Брюксел не е град за млади служители, пише Politico“. Европейският квартал

...
Брюксел не е град за млади служители, пише Politico“. Европейският квартал
Коментари Харесай

Твърде много бумъри в Брюксел? ЕС се заема сериозно с проблема с възрастта

Брюксел не е град за млади чиновници , написа „ Politico “. Европейският квартал е цялостен с побелели брюкселски пандизчии, които познават коридорите на властта като опакото на своите (набръчкани) ръце. Но Европейската комисия преработи системата си за наемане, с цел да притегли свежа кръв. Влиятелната изпълнителна власт на Европейски Съюз разкри по-икономичен приемен изпит и по-модерна работна просвета в опит да притегли хилядолетия в своите редици. Мнозина обаче споделят, че са нужни по-драстични промени , с цел да се обърне застаряването на служителите в Европейски Съюз.

Средната възраст на чиновниците на Комисията на цялостен работен ден — известни като админи на езика на Брюксел — скочи внезапно през последното десетилетие, защото броят на новите състезания беше скъсен до мозъка на костите си, а младите амбициозни държавни чиновници бяха уплашени от състезанията, известни с дългия избор на европейска процедура. И дребното милениали , които са стигнали до Berlaymont, се оплакват, че са третирани като второкласни чиновници .

„ Имам по-възрастни сътрудници, които печелят пет или шест пъти повече от мен, с цел да правят тъкмо същата работа и тъкмо същото равнище на отговорност “ , показа неудовлетворен млад чиновник на Комисията, на който, сходно на други в тази история, беше предоставена анонимност, с цел да бъде допустимо свободното разискване на вътрешни кадрови въпроси.

В Брюксел очакванията бяха огромни, че огромният приемен изпит , плануван за ноември, ще докара нови лица в редиците на Комисията . Но организацията по личния състав на Европейски Съюз отсрочи теста на фона на недоволства за механически проблеми във виртуалното тестване – в допълнение подкопавайки счупената известност на Европейски Съюз измежду по-младите кохорти . Магали Гравие, учен в Бизнес учебното заведение в Копенхаген, който е писал доста за личния състав в Европейски Съюз, разяснява:

„ Това е потомство, което израства от много време насам с отрицателен дискурс за Европейски Съюз. “

„ Също по този начин видяхме в избран брой изследвания, че по-младите генерации са по-евроскептични от по-старите генерации. “

Резултатът от този конфликт на поколенията се простира надалеч оттатък брюкселския балон . Еврократите са виталната мощ на институциите на Европейски Съюз, изготвяйки основни промени по въпроси като изменението на климата и цифровото контролиране, които в огромна степен засягат по-младите генерации в страните членки. Не е вярно тези избори да падат единствено на застаряващи чиновници без кожа в играта, споделят амбициозни еврократи. Младият чиновник на Комисията акцентира:

„ Очевидно имате изцяло разнообразни гледни точки в метода си към зеления и цифровия преход, в случай че сте на 50 години. “

Крепостта Берлемонт

Средната възраст на чиновниците на Комисията се увеличи през годините, защото младите висшисти бяха отблъснати от бавния развой на асортимент в Европейски Съюз и защото те изгубиха от неговите промени в личния състав. Дългото време на очакване от повече от година за състезанията обезсърчи доста претенденти за чиновници на Европейски Съюз, които вместо това избраха работа в частния бранш. Ето какво разяснява пред „ POLITICO “ по тематиката за старите състезания почитан чиновник на Комисията:

„ Начинът, по който е проведен пробата, не е задоволително надъхан, с цел да се хареса на младежите. “

Техническите проблеми , които засегнаха актуализирания приемен изпит в Европейски Съюз , също отблъснаха доста евентуални млади новобранци.

„ Казаха ни, че този по-бърз модел ще бъде по-лесен за реализация “ , сподели посланик от Европейски Съюз за отдалеченото тестване. Във връзка с проблемите той добавя:

„ Имаме доста забавни хора, които желаят да дойдат в Брюксел, само че тогава не можем да им предложим доста. “

За да утежни нещата, висшият съд на Европейски Съюз анулира горната възрастова граница от 35 години за присъединяване в състезанието на съображение, че дискриминира по-възрастните претенденти. Но на процедура това докара до това младите претенденти да се конкурират с по-възрастни и по-опитни връстници, които в последна сметка завоюваха преимущество в процеса на набиране на личен състав в Европейски Съюз.

„ Вместо да наемаме млади, ние наемаме остарели млади; т.е. новоназначени чиновници с лимитирани вероятности за кариера, които са демотивирани през цялото време “ , счита Кристиано Себастиани, президент на Renouveau et Démocratie, синдикат, представляващ чиновниците на Европейски Съюз. Това изостря казуса с възрастта в най-голямата институция на Европейски Съюз, твърди той.

Комисията също подхранва неговото стареене, като усили общоприетата възраст за пенсиониране на своите чиновници на 66 години и понижи броя на изпитите за входно равнище. Това увеличи междинната възраст на непрекъснатия личен състав от 45 на 50 години в интервала от 2010 година до 2022 година В тази времева рамка делът на хората над 50 години, работещи за Комисията, набъбна, до момента в който броят на чиновниците на 20-те и 30-те години понижа, съгласно личните данни на изпълнителната власт на Европейски Съюз.

Това прави живота по-труден за по-младите чиновници, които се усещат все по-изолирани в коридорите на властта на Европейски Съюз . Първият малко по-млад чиновник на Комисията споделя:

„ Бих споделил, че 70 до 80 % от моя екип са мъже на 50 години. “

Втора еврократка на 20 години удостовери, че в нейния отдел няма неофициални групи от чиновници под 30 години, тъй като:

„ Всички са доста остарели, тъй че допускам, че ще би трябвало да се смотавам сама. Самият екип е доста благ, само че не мисля, че осъзнават какъв брой съм млада. “

Високопоставени чиновници на Европейски Съюз, издигнали се до върха на млада възраст, се усещат по сходен метод – разтревожен. Бившият висш представител на Европейски Съюз по външната политика Федерика Могерини , която дойде в Брюксел на 41 години, съобщи, че „ се е чувствала прекалено много на върха, с цел да е толкоз млада “. На панелна полемика в Брюксел предишния октомври тя показа:

„ И в действителност, да, в случай че се огледах в близост, бях доста млада спрямо това, което се очакваше от мен. “

Самата рамка на заетостта е част от казуса . Първата стъпка към заетостта в Европейски Съюз се състои от привързан с времето контракт — прочут като intérimaire на жаргона на Европейски Съюз — който работодателят може елементарно да приключи.

Този път е „ сразяващ душата “, означи първият чиновник и посочи:

„ Това е необикновено проблематично, тъй като … сте наети на несигурна позиция, при която договорът ви се удължава всеки месец или даже всяка седмица. “

Но даже и тези, които остават в близост, са склонни да получават нестабилни работни места — присъединение към редиците на непрестанно увеличаващия се личен състав на договорно наетите чиновници, преходна роля, която наброява 8000 чиновници и се счита за първата стъпка към това да станеш еврократ заради непрекъснатия период за кандидатстване и по-лесен развой на асортимент. Но даже и това изтича след шест години – което значи, че чиновниците ще би трябвало или да изоставен Комисията , или да стартират от нулата в друга организация, в случай че не преминат състезанията до този миг. И това постоянно значи изходна врата за доста младежи, които са изгубили вяра да завоюват по-постоянен пост . Първият интервюиран чиновник, с който беседва изданието, споделя:

„ Познавам хора, които трябваше да изоставен Комисията след шест години работа там. “

Anti-age формула

Но Комисията преработи своя развой на наеман е, с цел да притегли повече милениали в своите редици. През 2022 година изпълнителната власт на Европейски Съюз даде обещание да понижи времето за очакване за приемния си изпит и да разреши повече отдалечена работа в опит да направи кариерата в Брюксел по-привлекателна за младите висшисти от целия Европейски Съюз.

„ Конкурсите ще бъдат по-бързи. Това ще бъде направено за три месеца, в идеалния случай, а не за година — което е доста по-приемливо, в случай че напуснете университета “ , призна високопоставеният чиновник на Комисията, говорейки в чисто нова офис постройка с лъскави стъклени прозорци и високотехнологични уреди.

Всеки отдел непосредствено ще избира чиновниците си , което ще му даде по-голяма независимост на деяние за поправяне на географски несъответствия и запълване на всички празни места. Новите правила също по този начин разрешават на всеки управител да дефинира разнообразни правила за работа от у дома , създавайки конкуренция към привлекателността сред звената и позволявайки на всеки претендент да избере желаната от тях оферта.

Младите еврократи похвалиха концепцията за прекосяване към цифрово кандидатстване , само че сложиха под подозрение дали Комисията може изцяло да извърши своята реформаторска стратегия .

Първият чиновник призна, че общата цел е „ стъпка в вярната посока “. Въпреки това, добави тя, основният въпрос е дали Комисията може да успее да понижи времето за изчакване за състезанията, като се има поради по какъв начин към този момент се бори със закъсненията на съществуващите състезания.

Междувременно критиците настояват, че са нужни по-дълбоки културни промени , с цел да се промени работната среда в Брюксел.

Себастиани, синдикалистът на Европейски Съюз, се притеснява, че неотстъпчивите мениджъри ще осуетят опитите на Комисията да модернизира работната си просвета. Пред POLITICO той разяснява:

„ Някои междинни мениджъри имат военизирана просвета, имат вяра в просвета на надзор. “

Мъжът означи да вземем за пример, че някои шефове на Европейски Съюз са въвели повече еластичност по време на пандемията от COVID-19 , само че са се върнали към старите правила незабавно след края на пандемията. Себастиани е безапелационен:

„ Истинското предизвикателство е или да продължим напред… или да се върнем към остарялата бюрократична рутина. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР